Icon--AD-black-48x48Icon--address-consumer-data-black-48x48Icon--appointment-black-48x48Icon--back-left-black-48x48Icon--calendar-black-48x48Icon--Checkbox-checkIcon--clock-black-48x48Icon--close-black-48x48Icon--compare-black-48x48Icon--confirmation-black-48x48Icon--dealer-details-black-48x48Icon--delete-black-48x48Icon--delivery-black-48x48Icon--down-black-48x48Icon--download-black-48x48Ic-OverlayAlertIcon--externallink-black-48x48Icon-Filledforward-right_adjustedIcon--grid-view-black-48x48Icon--info-i-black-48x48Icon--Less-minimize-black-48x48Icon-FilledIcon--List-Check-blackIcon--List-Cross-blackIcon--list-view-mobile-black-48x48Icon--list-view-black-48x48Icon--More-Maximize-black-48x48Icon--my-product-black-48x48Icon--newsletter-black-48x48Icon--payment-black-48x48Icon--print-black-48x48Icon--promotion-black-48x48Icon--registration-black-48x48Icon--Reset-black-48x48share-circle1Icon--share-black-48x48Icon--shopping-cart-black-48x48Icon--start-play-black-48x48Icon--store-locator-black-48x48Ic-OverlayAlertIcon--summary-black-48x48tumblrIcon-FilledvineIc-OverlayAlertwhishlist

Privacy statement
Kenyataan Privasi

Data protection policy of the Bosch Group
Dasar perlindungan data Kumpulan Bosch

The Bosch Group (Bosch) is pleased to have you visit our websites and welcomes your interest in our company and our products.

Bosch respects your privacy

The protection of your privacy in the processing of your personal data is an important concern which we pay special attention to during our business processes. We process personal data collected during your visit to our websites confidentially and solely in compliance with legal provisions.

Data protection and information security are part of our corporate policy.

Collection and processing of personal data

Personal data is only stored when voluntarily given by you for a determined purpose e.g. in context of a registration, a survey, a contest or in performance of a contract.

In addition the following information is collected when visiting our website: IP addresses, the website from which you visit us (referrer), pages viewed, files downloaded (downloads), videos viewed/audio tracks listened to, individual links clicked, search words or search phrases (site search), duration of visit, browser used, etc. If the visit is a result of online advertising such as banners, video ads, search engine advertising, etc., we also record which banner, adword, etc. motivated the visit to Bosch websites.

The insights gained enable us to further optimize our websites and tailor them even better to our visitors‘ needs.

Use of cookies

1) Bosch cookies

Bosch uses cookies and active components (e.g. JavaScript) to track visitors‘ preferences and customise the design of the websites.

Cookies are small text files stored on your computer when you visit our website. If you like, you can delete the cookies at any time. However, this can result in some functions no longer being available. For information on deleting the cookies, please consult your browser‘s help function.

2) Third-party cookies

Some Bosch websites incorporate content and services from other providers (e.g. YouTube, Facebook, Google, Twitter) who, in turn, may use cookies and active components. Bosch has no influence on the processing of personal data by these providers.

Use of the Webtrends web analytics tool

Bosch uses the Webtrends web analytics tool to carry out access measurements.

The access data is collected in anonymized form so that it can no longer be traced back to a user. In particular, this is done by anonymizing the IP address.

Cookies are used for metrics to enable website usage to be analyzed. In particular, Bosch uses them to improve data quality. The information generated about the use of websites is transmitted anonymized to the statistics server (statse.webtrendslive.com) which is operated by Webtrends Inc, 555 SW Oak Street, Suite 300, Portland, OR 97204, United States (“Webtrends”) in the United States of America.

Only authorized persons have access to this anonymized data.

Use of social plugins as part of social media

1) Facebook

Bosch websites use social plugins ("plugins") from the social network Facebook.com, which is operated by Facebook Inc., Palo Alto, CA, USA ("Facebook"). The plugins are identified with the Facebook logo or the suffix "Facebook", "like", or "share".

If you visit a page on our website that contains such plugins, they are initially disabled. The plugins are not enabled until you click the button that is provided. By enabling the plugins, you establish the connection to Facebook and declare your consent to the transmission of data to Facebook. If you are logged into Facebook, Facebook can associate the visit with your Facebook account. If you press the respective button, the corresponding information is transmitted directly to Facebook by your browser and stored there.

For information about the scope and purpose of data collection, the further processing and use of the data by Facebook, and your rights and the settings you can configure to protect your privacy, please refer to the Facebook Data Protection Notice.

If you do not want Facebook to collect data about you via our website, you have to log out of Facebook before visiting our site.

2) Google+

Bosch websites use social plugins ("plugins") from the social network plus.google.com, which is operated by Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States ("Google"). The plugins are identified with the Google+ logo or the suffix "Google+" or “Google plus”, or "+1".

If you visit a page on our website that contains such plugins, they are initially disabled. The plugins are not enabled until you click the button that is provided. By enabling the plugins, you establish the connection to Google and declare your consent to the transmission of data to Google. If you are logged into Google+, Google can associate the visit with your Google+ account. If you press the respective button, the corresponding information is transmitted directly to Google by your browser and stored there.

For information about the scope and purpose of data collection, the further processing and use of the data by Google+ and your rights and the settings you can configure to protect your privacy, please refer to the Google Data Protection Notice.

If you do not want Google to collect data about you via our website, you have to log out of Google+ before visiting our site.

3) YouTube

Bosch websites use the YouTube video platform operated by YouTube LLC, 901 Cherry Ave. San Bruno, CA 94066 USA. YouTube is a platform that enables playback of audio and video files.

When you load a page on our website, the integrated YouTube player establishes a connection to YouTube in order to ensure the technical transmission of the video or audio file. When the connection to YouTube is established, data is transferred to YouTube.

For information about the scope and purpose of data collection, the further processing and use of the data by YouTube and your rights and the settings you can configure to protect your privacy, please refer to the YouTube Data Protection Notice.

4) Twitter

Bosch websites use social plugins ("plugins") of the social network Twitter, which is operated by Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, USA ("Twitter"). The plugins are identified with a Twitter logo or the suffix "tweet".

If you visit a page on our website that contains such plugins, they are initially disabled. The plugins are not enabled until you click the button that is provided. By enabling the plugins, you establish the connection to Twitter and give your consent to the transmission of data to Twitter. If you are logged into Twitter, Twitter can associate the visit with your Twitter account. If you press the respective button, the corresponding information is transmitted directly to Twitter by your browser and stored there.

For information about the scope and purpose of data collection, the further processing and use of the data by Twitter and your rights and the settings you can configure to protect your privacy, please refer to the Twitter Data Protection Notice.

Use of external links

Bosch websites may contain links to third-party websites operated by providers that are not associated with us. After you click the link, we no longer have any influence over the collection, storage, or processing of any personal data transmitted by clicking the link (such as the IP address or URL of the page that contains the link), as the behaviour of third parties is, by nature, beyond our control. Therefore, Bosch is not responsible for the processing of personal data by third parties.

Use of personal data and purpose specification

Bosch or a service provider engaged by Bosch uses your personal data for the purpose of technical administration of websites, customer administration, product surveys, enquiries you submit to Bosch and only in the scope necessary for this purpose or according to the description of processing purposes given at the corresponding locations of our websites. Our employees and the service providers engaged by Bosch are obliged to maintain confidentiality and to comply with the provisions of the Singapore Personal Data Protection Act 2012.

In addition, the compliance to all necessary technical and organizational measures will be ensured.

Chat

Within the scope of this website, we give you the opportunity to contact Bosch by means of a chat.

At the end of the chat, the chat files will be deleted and chat history will not be retained by Bosch.

Security

Bosch takes security precautions to ensure that your data we have under our control is protected against tampering, loss, destruction, access by unauthorised persons, or unauthorised disclosure. Our security measures are being continuously improved in accordance with the state of technological developments.

Advertising

When you provide us with personal data, we use it to inform you about our products and services and, where applicable, to include you in surveys about them, provided you have given us your express consent to use your personal data for advertising purposes. If you have granted your consent for such use, but no longer wish to receive advertising from Bosch, you can revoke your consent at any time. Your data is then deleted, or provided that it is necessary for billing and accounting purposes, blocked accordingly.

Revoking consent

You can also revoke your consent to the collection, processing, and use of your personal data for the future.

The personal data will be deleted if the consent for the storage will be revoked, if the knowledge of the personal data for the performance of the purpose is no longer necessary or if the storage of the personal data is inadmissible due to other legal reasons.

Data which is necessary for billing and accounting purposes or which is subject to the legal obligation to preserve is not affected.

Access and Correction

You may request to access and/or correct the personal data currently in our possession or control by submitting a written request to us. We will need enough information from you in order to ascertain your identity as well as the nature of your request, so as to be able to deal with your request. Hence, please submit your written request at corpcomm@my.bosch.com

Suggestions and complaints

To obtain more information or to submit suggestions or complaints regarding the processing of your personal data, you can contact our data security officer.

Please write in to:

ASEAN Data Security Officer
RBAS/DSO Department
Robert Bosch (SEA) Pte Ltd
11 Bishan Street 21
Singapore 573943

Kumpulan Bosch (Bosch) gembira atas lawatan anda ke laman web kami dan mengalu-alukan minat anda terhadap syarikat serta produk kami.

Bosch menghormati privasi anda

Melindungi privasi anda dalam pemprosesan data peribadi anda adalah satu perkara penting yang kami beratkan dalam proses perniagaan kami. Kami memproses data peribadi yang dikumpulkan semasa lawatan anda ke laman web kami secara sulit dan bagi mematuhi peruntukan undang-undang.

Perlindungan data dan keselamatan maklumat adalah sebahagian daripada dasar korporat kami.

Pengumpulan dan pemprosesan data peribadi

Data peribadi hanya disimpan apabila anda memberikannya secara sukarela untuk tujuan tertentu contohnya dalam konteks pendaftaran, tinjauan, pertandingan atau untuk memenuhi kontrak.

Di samping itu, maklumat berikut turut dikumpulkan semasa melawat laman web kami: alamat IP, laman web yang mendorong anda untuk melawati kami (perujuk), halaman yang dilihat, fail yang dimuat turun (muat turun), video yang dilihat / trek audio yang didengar, pautan individu yang diklik, kata carian atau frasa carian (carian laman), tempoh lawatan, pelayar yang digunakan, dan lain-lain. Jika lawatan adalah hasil pengiklanan dalam talian seperti sepanduk, iklan video, pengiklanan enjin carian, dan sebagainya, kami juga merekodkan sepanduk, perkataan iklan dsbnya yang mendorong lawatan ke laman web Bosch.

Maklumbalas yang diperoleh membolehkan kami untuk mengoptimumkan laman web kami dan menyesuaikannya dengan lebih baik mengikut keperluan pengunjung.

Penggunaan ‘cookies’

1) ‘Cookies’ Bosch

Bosch menggunakan ‘cookies’ dan komponen aktif (cth. JavaScript) untuk mengesan keutamaan pelawat dan menyesuaikan reka bentuk laman web.

Cookies adalah fail teks kecil yang disimpan di komputer anda apabila anda melawat laman web kami. Jika anda suka, anda boleh memadamkan ‘cookies’ pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, ini boleh menyebabkan beberapa fungsi tidak lagi tersedia. Untuk maklumat mengenai memadamkan ‘cookies’, sila rujuk fungsi bantuan pelayar anda.

2) ‘Cookies’ pihak ketiga

Sesetengah laman web Bosch menggabungkan kandungan dan perkhidmatan daripada pembekal lain (cth. YouTube, Facebook, Google, Twitter) yang boleh menggunakan ‘cookies’ dan komponen aktif. Bosch tidak mempunyai pengaruh terhadap pemprosesan data peribadi oleh pembekal ini.

Penggunaan alat analisis web Webtrends

Bosch menggunakan alat analisis web Webtrends untuk menjalankan pengukuran akses.

Data akses dikumpulkan dalam bentuk tanpa nama supaya ia tidak dapat dikesan semula kepada pengguna. Khususnya, ini dilakukan dengan ketanpanamaan ke atas alamat IP.

‘Cookies’ digunakan untuk metrik bagi membolehkan penggunaan laman web dianalisis. Khususnya, Bosch menggunakannya untuk meningkatkan kualiti data. Maklumat yang dihasilkan mengenai penggunaan laman web dihantar tanpa nama kepada pelayan statistik (statse.webtrendslive.com) yang dikendalikan oleh Webtrends Inc, 555 SW Oak Street, Suite 300, Portland, OR 97204, Amerika Syarikat ("Webtrends") dalam Amerika Syarikat.

Hanya orang yang dibenarkan mempunyai akses ke data tanpa nama ini.

Penggunaan ‘plugin’ sosial sebagai sebahagian daripada media sosial

1) Facebook

Laman web Bosch menggunakan plugin sosial ("plugins") dari rangkaian sosial Facebook.com, yang dikendalikan oleh Facebook Inc., Palo Alto, CA, Amerika Syarikat ("Facebook"). Plugin dikenal pasti dengan logo Facebook atau akhiran "Facebook", "like", atau "share".

Sekiranya anda melawat halaman di laman web kami yang mengandungi plugin tersebut, mereka mula-mulanya dinyahaktifkan. Plugin tidak diaktifkan sehingga anda mengklik butang yang disediakan. Dengan mengaktifkan plugin, anda membuat sambungan ke Facebook dan mengumumkan persetujuan anda terhadap penghantaran data ke Facebook. Jika anda log masuk ke Facebook, Facebook boleh mengaitkan lawatan ini dengan akaun Facebook anda. Jika anda menekan butang tertentu, maklumat yang sama dihantar terus ke Facebook oleh pelayar anda dan disimpan di sana.

Untuk maklumat mengenai skop dan tujuan pengumpulan data, pemprosesan dan penggunaan data selanjutnya oleh Facebook, serta hak-hak anda dan tetapan yang boleh anda konfigurasikan untuk melindungi privasi anda, sila rujuk Notis Perlindungan Data Facebook.

Jika anda tidak mahu Facebook mengumpul data tentang anda melalui laman web kami, anda perlu log keluar daripada Facebook sebelum melawat laman web kami.

2) Google+

Laman web Bosch menggunakan plugin sosial ("plugins") dari rangkaian sosial plus.google.com, yang dikendalikan oleh Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Amerika Syarikat ("Google"). Plugin dikenal pasti dengan logo Google+ atau akhiran "Google+" atau "Google plus", atau "+1".

Sekiranya anda melawat halaman di laman web kami yang mengandungi plugin tersebut, mereka mula-mula dinyahaktifkan. Plugin tidak diaktifkan sehingga anda mengklik butang yang disediakan. Dengan mengaktifkan plugin, anda membuat sambungan ke Google dan mengumumkan persetujuan anda terhadap penghantaran data ke Google. Jika anda log masuk ke Google+, Google boleh mengaitkan lawatan dengan akaun Google+ anda. Jika anda menekan butang tertentu, maklumat yang sama dihantar terus ke Google oleh pelayar anda dan disimpan di sana.

Untuk maklumat mengenai skop dan tujuan pengumpulan data, pemprosesan dan penggunaan data selanjutnya oleh Google+, serta hak-hak anda dan tetapan yang boleh anda konfigurasikan untuk melindungi privasi anda, sila rujuk Notis Perlindungan Data Google.

Jika anda tidak mahu Google mengumpul data tentang anda melalui laman web kami, anda perlu log keluar daripada Google+ sebelum melawat laman web kami.

3) YouTube

Laman web Bosch menggunakan platform video YouTube yang dikendalikan oleh YouTube LLC, 901 Cherry Ave. San Bruno, CA 94066 Amerika Syarikat. YouTube adalah platform yang membolehkan main semula fail audio dan video.

Apabila anda memuat halaman di laman web kami, pemain YouTube yang terintegrasi mewujudkan sambungan ke YouTube untuk memastikan penghantaran teknikal video atau fail audio. Apabila sambungan ke YouTube ditubuhkan, data dipindahkan ke YouTube.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai skop dan tujuan pengumpulan data, pemprosesan dan penggunaan data selanjutnya oleh YouTube dan hak anda serta tetapan yang boleh anda konfigurasikan untuk melindungi privasi anda, sila rujuk Notis Perlindungan Data YouTube.

4) Twitter

Laman web Bosch menggunakan plugin sosial ("plugins") rangkaian sosial Twitter, yang dikendalikan oleh Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, Amerika Syarikat ("Twitter"). Plugin dikenal pasti dengan logo Twitter atau akhiran "tweet".

Sekiranya anda melawat halaman di laman web kami yang mengandungi plugin tersebut, mereka mula-mula dinyahaktifkan. Plugin tidak diaktifkan sehingga anda mengklik butang yang disediakan Dengan mengaktifkan plugin, anda membuat sambungan ke Twitter dan memberikan persetujuan anda kepada penghantaran data ke Twitter. Jika anda log masuk ke Twitter, Twitter boleh mengaitkan lawatan dengan akaun Twitter anda. Jika anda menekan butang tertentu, maklumat yang sama dihantar terus ke Twitter oleh pelayar anda dan disimpan di sana.

Untuk maklumat mengenai skop dan tujuan pengumpulan data, pemprosesan dan penggunaan data selanjutnya melalui Twitter dan hak-hak anda serta tetapan yang boleh anda konfigurasikan untuk melindungi privasi anda, sila rujuk Notis Perlindungan Data Twitter.

Penggunaan pautan luaran

Laman web Bosch mungkin mengandungi pautan ke laman web pihak ketiga yang dikendalikan oleh pembekal yang tidak berkaitan dengan kami. Selepas anda mengklik pautan, kami tidak lagi mempunyai pengaruh ke atas pengumpulan, penyimpanan, atau pemprosesan mana-mana data peribadi yang dihantar dengan mengklik pautan (seperti alamat IP atau URL halaman yang mengandungi pautan), kerana tingkah laku pihak ketiga adalah, secara semula jadi, di luar kawalan kami. Oleh itu, Bosch tidak bertanggungjawab untuk pemprosesan data peribadi oleh pihak ketiga.

Penggunaan data peribadi dan spesifikasi tujuan

Bosch atau pembekal perkhidmatan yang terlibat dengan Bosch menggunakan data peribadi anda untuk tujuan pentadbiran teknikal laman web, pentadbiran pelanggan, tinjauan produk, pertanyaan yang anda serahkan kepada Bosch dan hanya dalam skop yang diperlukan untuk maksud ini atau sesuai dengan deskripsi tujuan pemprosesan yang diberikan di lokasi yang sepadan di laman web kami. Pekerja kami dan pembekal perkhidmatan yang digunakan oleh Bosch wajib menjaga kerahsiaan dan mematuhi peruntukan Akta Perlindungan Data Peribadi Singapura 2012.

Di samping itu, pematuhan terhadap semua langkah teknikal dan organisasi yang diperlukan mesti dikekalkan.

Sembang

Dalam skop laman web ini, kami memberi anda peluang untuk menghubungi Bosch melalui sembang.

Pada akhir perbualan, fail sembang akan dipadamkan dan sejarah sembang tidak akan disimpan oleh Bosch.

Keselamatan

Bosch mengambil langkah berjaga-jaga sekuriti bagi memastikan data anda yang berada di bawah kawalan kami dilindungi daripada gangguan, kehilangan, kemusnahan, akses oleh orang yang tidak dibenarkan, atau pendedahan yang tidak dibenarkan. Langkah-langkah sekuriti kami sentiasa diperbaiki selaras dengan kemajuan teknologi.

Mengiklankan

Apabila anda memberi kami data peribadi, kami menggunakannya untuk memberitahu anda mengenai produk dan perkhidmatan kami dan, jika berkenaan, untuk memasukkan anda dalam kaji selidik tentangnya, dengan syarat anda telah bersetuju untuk membenarkan kami untuk menggunakan data peribadi anda bagi tujuan pengiklanan. Jika anda telah memberikan persetujuan anda untuk kegunaan sedemikian, tetapi tidak lagi ingin menerima iklan dari Bosch, anda boleh membatalkan persetujuan anda pada bila-bila masa. Data anda kemudiannya akan dipadamkan, atau dengan syarat bahawa ia diperlukan untuk tujuan bil dan perakaunan, disekat dengan sewajarnya.

Membatalkan persetujuan

Anda juga boleh membatalkan persetujuan anda terhadap pengumpulan, pemprosesan, dan penggunaan data peribadi anda untuk masa depan.

Data peribadi akan dipadamkan sekiranya persetujuan untuk penyimpanan akan dibatalkan, jika pengetahuan mengenai data peribadi untuk melaksanakan matlamat itu tidak lagi diperlukan atau jika penyimpanan data peribadi tidak dapat diterima kerana alasan undang-undang lain.

Data yang diperlukan untuk tujuan bil dan perakaunan atau yang tertakluk kepada kewajipan undang-undang untuk dikekalkan adalah tidak terjejas.

Akses dan Pembetulan

Anda boleh meminta untuk mengakses dan/atau membetulkan data peribadi yang kini berada dalam pemilikan atau kawalan kami dengan mengemukakan permohonan bertulis kepada kami. Kami akan memerlukan maklumat yang mencukupi daripada anda bagi memastikan identiti anda serta sifat permintaan anda, supaya dapat menangani permintaan anda. Oleh itu, sila hantar permintaan bertulis anda ke corpcomm@my.bosch.com

Cadangan dan aduan

Untuk mendapatkan maklumat lanjut atau mengemukakan cadangan atau aduan mengenai pemprosesan data peribadi anda, anda boleh menghubungi pegawai sekuriti data kami.

Sila hantar permintaan bertulis anda ke:

Pegawai Sekuriti Data ASEAN
Jabatan RBAS/DSO
Robert Bosch (SEA) Pte Ltd
11 Bishan Street 21
Singapura 573943